A projektről

Európában a városi lakosság csaknem 100 százaléka olyan levegőt lélegez be nap mint nap, amelynek szennyezettsége meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott egészségügyi határértéket.

A gyermekeinknek különösen ártalmas a szennyezett levegő, hiszen sűrűbben lélegeznek, kevésbé fejlett az immunrendszerük és gyengébb a tüdejük, mint a felnőtteké. A levegőben lévő káros anyagok olyan betegségeket is okozhatnak nekik, amelyek az egész életüket megkeseríthetik.

A projektben résztvevők megismerhetik, milyen a levegő minősége kedvenc játszóterükön, egyéb helyeken a különböző napszakokban és évszakokban, miközben segítik egy új levegőminőségi adatbázis összeállítását Budapesten.

A projekt végén (2020 nyarán) a Levegő Munkacsoport elemzi a mérések eredményeit és ajánlásokat tesz az önkormányzatoknak a levegő minőségének javítására, különösen azon játszóterek környékén, ahol a projektben önkéntesen részt vevő szülők és nagyszülők méréseiből az derül ki, hogy nagyon szennyezett a levegő.